Povezanost valuta i zlata

Gotovo svaka zemlja u svetu drži zlato u međunarodnim rezervama zbog lakog konvertovanja u gotovinu. Centralne banke intervenišu na tržištu sa deviznim rezervama, a potražnja za zlatom zavisi od ponude deviza. Drugim rečima, odnos između ponude i potražnje zlata i deviza direktno utiču jedna na drugu.

Najvažniji razlog koji motiviše ljude da menjaju devize jeste da bi investirali u stranoj valuti. Kada menjamo domaću valutu za stranu valutu, onda domaćoj valuti opada vrednost. Valute na tržištu su pod uticajem političkih dešavanja. Na primer, sporazum između dve zemlje, skandal o korupciji ili rat uzrokuju određenu reakciju na tržištu. Kao rezultat toga, valute menjaju vrednost. Investiranje u valute može biti unosno ako se ovi faktori mogu predvideti. Međutim, takvi faktori nisu uvek odlučujući. Nekada razne strategije institucionalnih investitora direktno utiču na tržište. Iz tog razloga, trgovanje valutama je rizičniji oblik investiranja.

Devizno tržište se zajedno sa ostalim tržištima još naziva i tržište novca, koje je kao rezultat intenzivne ponude i potražnje postalo najveće svetsko tržište. Dnevni iznos svih transakcija na ovom tržištu je 4 milijarde dolara. To podrazumeva trgovanje devizama i zlatom. Pošto se zlatom najčešće trguje u dolarima i evrima, ove dve valute i zlato uvek drže tržište u ravnoteži.

Na Forex tržištu možete pratiti kupovne i prodajne transakcije u stranoj valuti i zlatu. Analiza tržišta uz pomoć raznih grafikona može predvideti njegovo dalje kretanje. Ovaj proces Vam pomaže da odredite da li da kupujete ili prodajete neki finansijski instrument, a kao rezultat imate dobitak ili gubitak. Na primer, izvršili ste procenu daljeg kretanja tržišta i na osnovu toga otvorili nalog. Međutim, tržište je počelo da se kreće u suprotnom smeru i počeli ste da trpite gubitke. U ovom slučaju treba odmah intervenisati i zatvoriti poziciju. Kada se zatvori pozicija, svi dalji gubici su sprečeni i možete otvoriti poziciju u suprotnom smeru. Investitor može da koristi ovakve prilike da pretvori gubitak u dobitak. Što je najvažnije, sve ovo može da se uradi bilo gde u svetu i u bilo kom trenutku.

Takođe se može kratkoročno trgovati sa dva finansijska instrumenta kako bi se ostvarila zarada. Trgovanje zlatom donosi veći prihod na duži rok. Zlato je stabilna investicija koja je amalgam ekonomskih, političkih i socijalnih faktora. Zato mnogi investiraju u zlato da bi povećali bezbednost ostalih investicija i kontrolisali rizik.

Pravac kretanja tržišta se menja kao rezultat ekonomskih faktora koji ga određuju. Depresijacija valuta dovodi do apresijacije zlata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *